Zgodovina podjetja

Zgodovina podjetja

prva stran  /  O podjetju  /  Zgodovina podjetja

Hitri info:
04 20 16 330
info@gts.si

Hitri info:
04 20 16 330
info@gts.si

 
Naša zgodovina sega v daljno leto 1888, podjetje z današnjim imenom pa je bilo ustanovljeno leta 1953. Danes smo veliko uspešno grafično podjetje z vrhunsko opremo in mojstrsko zasedbo, ki je svojo poslovno mrežo razpredlo v evropski prostor. In vse to se ni zgodilo čez noč.

Kronološki pregled


1888 prvo tiskarsko koncesijo pridobi knjigovez Ignac Reš. S pičlimi sredstvi, brez izkušenj in ob majhnem povpraševanju je bil to skromen začetek, a dejavnost se je obdržala in prek različnih lastnikov v neprekinjenem zaporedju prehajala vse do današnjega Gorenjskega tiska. Prvi naslednik je pred iztekom prejšnjega stoletja postal napreden in strokovno razgledan tiskar Ivan Lampret, ki je obrt posodabljal in širil. Bil je tudi aktiven član tiskarskega stanovskega društva in med prvimi v kranjski deželi, ki je svojim delavcem dovolil praznovati 1. maj, ne da bi jim zato odtegnil zaslužek. V Lampretovi tiskarni je nastalo vrsto knjig, brošur in periodike, med drugim leta 1902 tudi odlično izdelana Aškerčeva izdaja Prešernovih Poezij. Leta 1911 je tiskarno kupilo Tiskovno društvo v Kranju.

1912
ustanovitev tiskarsko delniške družbe, z imenom Tiskarna Sava. Ustanovijo jo narodno napredni meščani. Glavni delničar in predsednik družbe Tiskarne Sava je bil deželni poslanec Ciril Pirc. Koncesijo in nekaj opreme so pridobili od Ivana Lampreta.

1945 Tiskarna Sava se preimenuje v Gorenjsko tiskarno.

1953 se združita Gorenjska tiskarna s časopisnim zavodom Glas Gorenjske. Tako je nastalo podjetje z današnjim imenom Gorenjski tisk, takrat locirano na Koroški cesti.

1990 grafična priprava tiskovin na kraju dogajanja. Na festivalu Jugoslovanksega oglaševanja smo prvič v Sloveniji pripravljali časopis in ga čez noč stiskali, tako da so obiskovalci lahko naslednji dan brali sveže novosti s festivala.

1994 investiranje v linijo manjših serij, s katero smo se odzvali na stalno zmanjševanje naklad zloženk v kartonaži.

1995 smo pridobili certifikat za standard ISO 9001.

1997 uvedba digitalnega tiska pomeni začetek drugačnega razmišljanja. Digitalni tisk nakaže pot v trendih in razvoj tiskarskih storitev.

2000 smo pridobili certifikat za standard ISO 14001.

2001 prvi digitalni stroj, ki tiska v suhem ofsetu KARAT, tiskarski stroj 5B + UV lak, tisk s hibridnimi barvami.

2003 uvedba digitalnega kopiranja ofsetnih plošč - CTP.

2004 smo pridobili certifikat za standard OHSAS 18001.

2005 linija za izdelavo trdovezanih knjig.

2006 8-barvni tiskarski stroj in linije za broširanje z možnostjo uporabe PUR lepila.

2008 selitev programa kartonaže v sestrsko družbo EGP iz Škofje Loke, specializacija na programih propagandnih tiskovin in knjig.

2010 pridobili smo certifikat FSC CoC.

Sorodne vsebine

Naše reference

Gorenjski tisk je največkrat nagrajena slovenska tiskarna na področju izdelave knjig, saj smo v zadnjih desetih letih prejeli kar osem nagrad krilati lev in številne nagrade tako doma kot tudi v tuini.

Galerija referenc
Kontaktirajte nas zdaj!

Dodatno

Obvestila delniške družbe Gorenjski tisk d.d. Kje se nahajamo?